Hungarian Art of Movement Company
Current events from the performer

Address:

About the performer:

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat a több mint 100 éves hagyományú - modern tánc HUNGARIKUM - a MOZDULATMŰVÉSZET megtestesítője a táncszínpadokon. A társulat Fenyves Márk és Pálosi István 1991 óta folyó kutatási, pedagógiai és művészeti munkásságának fontos állomásaként 1995-ben alakult - Még 1 Mozdulatszínház néven. Az elmúlt több mint másfél évtizedben számos rangos elismerésben részesültek művészeti munkájukban, valamint számos fesztiválon, szakmai fórumon és a világ nagyvárosaiban fordultak meg.
A Magyar Mozdulatművészeti Társulat rekonstrukciós előadásaival tiszteleg a hagyomány előtt, kortárs bemutatóival pedig új utakat és lehetőségeket kutat a mozdulatművészet számára, megőrizve annak klasszikus értékeit, emelkedett hangulatát, érzékenységét a szépre, a harmóniára, így a repertoár az 1910-1940-es években készült eredeti, klasszikus koreográfiáktól, a kortárs impulzusok hatására születő új, mai művekig terjed.    

Ma a táncszínpadokon a Magyar Mozdulatművészeti Társulat, az oktatás és tudomány (kutatás) tekintetében pedig az Orkesztika Alapítvány - MOHA-Mozdulatművészek Háza adja meg formai keretét a működésnek.

A társulat elismerései:
Legjobb Táncszínházi előadás - 6. Alternatív Színházi Szemle - 2000
Különdíj ,,A Tánc Fesztiválja" - III. Kortárs Összművészeti Fesztivál, Veszprém - 2000
Legjobb Táncelőadás - közönségdíj - 7. Alternatív Színházi Szemle - 2001
Legjobb Táncelőadás - közönségdíj - 8. Alternatív Színházi Szemle - 2002
Különdíj ,,A Tánc Fesztiválja" - IX. Kortárs Összművészeti Találkozó Veszprém - 2006
Legjobb Duó - SZASZSZ - XII. Alternatív Színházi Szemle - Thealter International - Szeged - 2006
Táncművészetért-díj (Fenyves Márknak és Pálosi Istvánnak) Magyar Táncművészek Szövetsége - 2006
,,Red Prize" A legkifejezőbb előadásért járó előadói díj - IX. ,,King - FairyTale" Nemzetközi Színházi Fesztivál Velikiy Novgorod, Oroszország - 2007


a mozdulatművészetről és orkesztikáról:

A mozdulatművészet, az orkesztika - több mint 100 éves tradíciójú modern tánc ,,hungarikum". Egy huszadik századi új tudományterület, új esztétikai gondolkodású művészeti ág. Egy ősi energiákat megmozdító, klasszikus és esztétizáló, teljes embert igénylő, tánc és mozdulatforma Európában. A századfordulón a nyugati kultúra ebben találta meg mindazt, amit a kelet már tudott a mozdulatról. Egyszerre élet stílus-filozófia-út és gyakorlat. Elmélyedve benne megélhetjük a szépséget, a jót, az egészséget és természetességet, azt az eredeti-ősi állapotot, amit teljességnek nevezhetünk. A mozdulatművészet egy holisztikus magyar művészeti, pedagógiai és mozdulati irányzat. Elméleti- tudományos, ORKESZTIKÁ-nak nevezett mozdulatrendszerének (szószerinti fordításban a mozdulatok, a tánc - művészete és tudománya) kidolgozója 1912-ben Dr. Dienes Valéria volt. Mint táncelméletet úgy kell elképzelnünk, mint a zeneművészetben a zeneelméletet. Ez a tudomány nem elválasztható a gyakorlattól. Munkamódszere a megfigyelés, a kibontás, a kiteljesítés, az egyén aktivizálása. Mára több generáció tapasztalata öröklődik ezekben a mozdulatformákban, módszertanban és filozófiában. Fontos hagyománya a folyamatos visszaigazolás és megújulás, minden generáció feladata a hagyományok őrzése mellett a jelenidejűség, így épültek be a klasszikus tánc és ma például a kortárstánc technikai elemei is a tanított gyakorlati anyagba. Művészeti tevékenységként 1917-től napjainkig egyben színpadi irányzat, melyben a szóló táncoktól a teljes estés produkciókon át a nagyszabású 1000 szereplős mozdulatkórusokig terjed a repertoár. A műfajból alakult ki, a művészeti irányok mellett, 1950-es betiltása után a gyógyító gimnasztika, a klasszikus művészi torna és a számos táncelméleti, tánctörténeti és táncpedagógiai irány. 1975-től fél-legálisan, majd 1991 óta saját nevén és saját iskolában, mint mozdulatművészet és orkesztika újra tanulható.
Fenyves Márk

www.mozdulatmuveszet.hu
www.mozdulatszinhaz.hu
facebook.com/orkesztika
facebook.com/mozdulatmuveszet
facebook.com/tancmuzeum
facebook.com/Mozdulat.kiallitas

Performer on the spot

Should the data mentioned above need any correction or addition, please, inform us via the following e-mail address: info@tancszinhaz.hu
« November 2018 »
Hét H K Sze Cs P Sz V
44 29 30 31
01
02
03
04
45
05
06
07
08
09
10
11
46
12
13
14
15
16
17
18
47
19
20
21
22
23
24
25
48
26
27
28
29
30
1 2