Győri Balett

PDF download
Print
Címkék:

Nem titkoltan, rebellis szándék vezérelt bennünket 1979-ben, amikor fiatal, végzős táncos osztályként, kirepülve a Táncművészeti Főiskola falai közül, otthont kerestünk és találtunk maguknak az új győri színházban. Jókor, jó helyen, hiszen az azóta eltelt évtizedek mindezt fényesen bebizonyították.

Vezetőnknek Markó Ivánt kértük fel, aki a világhírű Maurice Béjart színházát odahagyva, profizmust és friss szemléletet hozott az akkori magyar táncéletbe. Újszerű és rendszer-kritikus előadásainkkal rövid idő alatt szinte példátlan sikereket arattunk, nem csak Magyarországon, hanem szerte a világban. 1991-ben az alapító igazgató távozásával lezárult egy korszak az együttes életében.
A vezetőváltás után is képesek voltunk megújulni, évről-évre emelni a művészi mércét, egyre szélesebb horizontot tárni közönségünk elé. Az elmúlt két évtized kitartó művészi munkáját újabb sikerek koronázták.
Mára a Győri Balett egyik legmeghatározóbb együttese lett a magyar táncéletnek. De nemzetközi viszonylatban is jól cseng a nevünk. A hazai és külföldi visszhangok igazolják: premierjei társasági élményszámba mennek, a Győri Balett olyan együttes, amely örömet ad, megrendít, elkápráztat!

Repertoárunk felöleli a táncművészet szinte valamennyi ágát a klasszikus balettől a kortárs táncig, vagy a kísérletező projektekig, a táncszínháztól a gyermekprodukciókig szélesítettük táncpalettánkat.
Kevés szeglete van a világnak, ahol a társulatunk ne lépett volna fel. Európában pedig az egyik legtöbbet turnézó együttessé avanzsáltunk.

Az idei, 34. évaddal újabb fejezet kezdődött a Győri Balett életében, hiszen egyedüli vidéki együttesként érdemeltük ki a nemzeti balett címet. Ám ezzel a megtisztelő minősítéssel nagyobb, még felelősségteljesebb művészeti és alkotómunkának kell párosulnia. Nem utolsó sorban kötelességüknek érezzük, hogy olyan helyekre is elvigyük a táncművészet fontosságának és szépségének hírét, ahol még nem találkozott a közönség ezzel a műfajjal. Legyen az határon innen vagy túl. Természetesen, nem feledkezve meg a győri, szeretett és nagyrabecsült közönségünkről sem!

KISS János
a Győri Balett igazgatója

« November 2018 »
Hét H K Sze Cs P Sz V
44 29 30 31
01
02
03
04
45
05
06
07
08
09
10
11
46
12
13
14
15
16
17
18
47
19
20
21
22
23
24
25
48
26
27
28
29
30
1 2